søndag den 16. september 2012

Tæmning af flere undulater på en gang

Dette indlæg er skrevet af en meget dygtig dyreven fra Sverige.

Hvis det kniber med oversættelsen, kan google hjælpe jer.

" Jag förstår inte riktigt varför så många säger att det är lättare att tämja en ensam undulat. Argumentet att bara skaffa en undulat för att göra den riktigt tam först, håller inte. Jag har tamtränat både ensamma och flera undulater samtidigt. Ibland har det till och med varit lättare att tämja flera. Det räcker då att bara en av de andra vågar sig fram så brukar de andra snart göra likadant. För de litar mera på de sina än en människa.
Det viktiga anser jag snarare är att man ska börja tamträningen nästan direkt efter att man fått hem den eller dom. Och att man får räkna med att ha gott om tid och tålamod de första dagarna. Det är också viktigt att vara lyhörd på undulatens kroppspråk och de signaler han sänder ut. Låt undulaten komma till dig istället för tvärtom om han är allt för rädd av sig. Locka med hirskolv. Låt han bara få hirskolv när ni tamtränar.
Jag har i en tråd skrivit mera detaljerat hur du kan göra. Men mina datakunskaper är inte så bra. Jag hittar inte ens dit igen själv. hi . Är det nån som har bättre koll?

Sen måste ni komma ihåg att det är väldigt olika på olika undulater. En del blir tama på bara några minuter medan andra aldrig blir tam.
Det var ytterligheterna men de flesta kan bli handtama på ett par dar. Några på ett par veckor. Jättetama blir de sällan på så kort tid om man inte gör på rätt sätt hela tiden. Det går alltså.
Med rätt sätt menar jag bland annat att inget skrämmer dom alls första tiden. Mjuka långsamma rörelser och ljud. Och intensiv tamträning i flera timmar i streck. Gör du bort dig en enda gång kan all tamträning nästan vara bortkastad. Nästan för om du börjar om från början direkt kan det ändå gå vägen. Fast det kräver ju extra mycket tid och tålamod.
En genväg finns men det är delade meningar om man ska rekomendera det. Om man är säker på vad man gör och är säker på att undulaten är frisk, trygg och lite överviktig kan man testa. Ta bort all mat några timmar innan du börjar. Ge undulaten hirskolvs-belöning varje gång han gör ett framsteg. Även vid mycket små framsteg. Han blir då lätt handtam samma dag. Nästa dag riktigt handtam. 3e dan jättetam. 4e dan måste han få äta hur mycket han vill. Om han gått ner lite i vikt (brev-våg) måste han få äta upp sig i flera dar.
Sen kan man göra likadant men bara belöna med hirskolv vid större framsteg. Till sist, efter ett par dar kommer han även om han är mätt. Men en bra våg krävs, för ögonen kan luras att han tex burrar upp sig och ser då fetare ut än vad han i verkligheten är.
En annan sak jag heller inte kan förstå är påståendet att det är lättare att få en ung undulat tam än en gammal.
Det beror mera på undulatens personlighet än ålder tycker jag. och det beror också på vilken metod man använder då man tamtränar. Tex har jag , i tron på att det stämmer för några år sedan hanterat en liten unge varje dag från han var bara några dagar gammal till vuxen ålder men han blev ändå bara handtam medan hans syster blev jättetam. Jag höll i båda samtidigt och likadant alltid. Nu vet jag att en unge är oftast helt orädd fram till 5-6e veckan oavsett om man hanterat dom mycket eller lite. En del fram till 7e veckan för att helt ändra sig och inte vilja komma mera.
Hoppas några av era fördommar försvann medan ni läst detta. Tack för ordet. Fille

En annan undulat fick jag ta över från en familj som aldrig hanterat sina fåglar. Hon var jätterädd när jag kom dit. De sa att hon va minst 5år gammal. Väl hemma släppte jag in henne direkt i voljären bland de andra undulaterna (jag kunde inte då ha henne i karantern). Samtidigt satt jag mig inne hos alla undulaterna med frön i mina händer. Mina undulater kom som vanligt till mig. Mindre än en minut senare kom den nya undulat(tanten, kallar jag henne). Sen dess kommer hon varje gång jag är där inne.
Jag har vid ett annat tillfälle köpt 4st 2års gamla undulater. Tamträna dom i ett annat rum direkt och de blev tama efter bara 2dar. De kom från en stor djuraffär."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.